Udarni val

Poliklinika PEHAREC

Radno vrijeme poliklinike
PON – PET: 08:00 – 20:00
SUB – NED: Ne Radimo

Radno vrijeme ordinacije
PON – PET: 08:00 – 20:00
SUB – NED: Ne Radimo

Fokusirani udarni val / Radijalni udarni val

Udarni val iznimno je efikasan, precizan i visoko učinkovit u rehabilitaciji mišićno koštanog  sustava, to je neinvazivna terapija za uklanjanje boli.

Fokusirani udarni val

Postoji nekoliko različitih sustava fokusiranog udarnog vala. U Poliklinici Peharec koristi se fokusirani udarni val s tehnologijom piezoelektričnih udarnih valova. Val stvaraju tisuće piezo-keramičkih kristala koji se nalaze u aplikatoru. Piezo-keramički kristali su raspoređeni kao mozaik i usmjereni tako da se, kad ih potakne impuls viokog napona, kratkotrajno prošire i stvore udarni val.

Prednost fokusiranog udarnog vala nad ostalim modalitetima je sposobnost fokusiranja na terapijsku zonu što fokusirani udarni val čini iznimno efikasnim i preciznim u rehabilitaciji lokomotornog sustava.

Na aplikator fokusiranog udarnog vala postavljaju se različiti gelni nastavci ovisno o dubini tkiva na kojoj će se vršiti terapija, a raspon na kojemu fokusirani udarni val može djelovati iznosi od 5 do 40 milimetara.

Brojna znanstvena istraživanja provedena i objavljena diljem svijeta dokazala su efikasnost fokusiranog udarnog vala u rehabilitaciji lokomotornog sustava. Fokusirani udarni val potiče neovaskularizaciju i proces regeneracije tkiva.

Najčešće se koristi u rehabilitaciji plantarnog fascitisa („petni trn“), tendinopatije Ahilove tetive, lateralnog i medijalnog epikondilitisa („teniskog“ i „golferskog“ lakta), kalcificirajuće tendinopatije ramena, pseudoartroza, patelarne tendinopatije i drugih poremećaja.

Kontraindikacije za primjenu terapije fokusiranim udarnim valom su:

  • bolesti koagulacije krvi i korištenje lijekova za koagulaciju
  • trudnoća
  • tumor
  • infekcija kože

Radijalni udarni val

U terapiji udarnim valom osim fokusiranog udarnog vala koristi se i radijalni udarni val koji se za razliku od fokusiranog radijalno širi u tkivu. Aparat za terapiju radijalnim udarnim valom se sastoji od kompresora zraka koji proizvodi balistički zračni udar na metalno zrno koje udara u metalni aplikator koji je u dodiru sa tretiranim dijelom tijela.

Za razliku od fokusiranog udarnog vala najveća energija je koncentrirana na površini aplikatora i proporcionalno opada s udaljenošću od aplikatora.

Terapijski učinci radijalnog udarnog vala su stimulacija regeneracije tkiva, stimulacija cijeljenja tkiva, poboljšanje cirkulacije, smanjenje spazma ili napetosti mišića, smanjenje boli i drugi.  Broj terapija ovisi o bolnom stanju. Intenzitet udarca se individualno prilogođava prema toleranciji za bol samog pacijenta.

U pojedinom tretmanu uobičajeno se koristi od nekoliko stotina do 2000 udaraca. Isto tako i frekvencija udaraca se prilagođava individualno prema svakom pacijentu. Najčešće se koristi u liječenju tendinoze, bolnog ramena, bolnog lakta, križobolje, miofascijalne boli mišića i slično.

Najčešće se koristi u liječenju tendinoze, bolnog ramena, bolnog lakta, križobolje, miofascijalne boli mišića i slično.

Nakon terapije su moguće reakcije kao što je lokalno povećanje intenziteta boli, hematomi i osijetljivost kože. Opisane moguće reakcije se povlače unutar nekoliko dana.

Kontraindikacije za primjenu terapije radijalnim udarnim valom su:

  • bolesti koagulacije krvi i korištenje lijekova za koagulaciju
  • trudnoća
  • tumor
  • infekcija kože

Dogovorite pregled ili pošaljite upit