Rehabilitacija nakon prijeloma kosti

Poliklinika PEHAREC

Radno vrijeme poliklinike
PON – PET: 08:00 – 20:00
SUB – NED: Ne Radimo

Radno vrijeme ordinacije
PON – PET: 08:00 – 20:00
SUB – NED: Ne Radimo

Rehabilitacija nakon prijeloma kosti

Poliklinika Peharec već dugi niz godina uspješno pomaže svojim pacijentima ostvariti što brži povratak dnevnoj rutini.

Naše dugogodišnje iskustvo u Poliklinici Peharec pokazalo je značajno ubrzanje cijeljenja kosti primjenom magnetoterapije za vrijeme imobilizacija. Nakon uklanjanja imobilizacije cilj je rehabilitacije ponovno uspostaviti normalnu cirkulaciju, funkciju mišića i zglobova. Manualnom terapijom povećava se opseg pokreta u zglobovima koji su bili imobilizirani.

Kineziterapijom se povećava opseg pokreta u zglobovima, mišićna snaga i mišićna izdržljivost. Pregledom se procjenjuje kliničko stanje i funkcionalni status pacijenta te se plan rehabilitacije izrađuje individualno. Ako kod pacijenta postoje neke druge posljedice prijeloma ili imobilizacije, pored prethodno navedenih, primjenjuju se i drugi fizioterapijski modaliteti u svrhu postizanja što bržeg oporavka.

Prijelom kosti i vrste prijeloma

Prijelom kosti (fraktura) je prekid kontinuiteta kosti do kojeg dolazi kad mehanička sila nadilazi sposobnost kosti da izdrži opterećenje. Prijelom kosti najčešće uzrokuje trauma (pad, udarac), no do prijeloma može doći i zbog sindroma prenaprezanja (stres fraktura), metaboličkih abnormalnosti (osteoporoza), bolesti kosti i dr.

Postoji više vrsta prijeloma kosti kao što su potpuni ili nepotpuni prijelom, transverzalni prijelom, spiralni prijelom, multifragmentarni i druge vrste prijeloma.

Znaci uspješne rehabilitacije i cijeljenja kosti

  • odsutstvo boli pri opterećenju i izvođenju pokreta
  • potpuni opseg pokreta u zglobovima
  • uredna mišićna snaga
  • normalna cirkulacija
  • uredna funkcionalnost zglobova i mišića

Vrijeme cijeljenja i faktori koji utječu na cijeljenje kosti

Vrijeme cijeljenja prijeloma kosti

Većina prijeloma kosti cijeli za 6 tjedana, a cijeljenje se odvija u nekoliko faza (faza upale, faza stvaranja mekog kalusa i faza remodeliranja).

Faktori koji utječu na brzinu cijeljenja kosti

  • vrsta prijeloma
  • način liječenja
  • dob
  • zdravstveni status pacijenta

Rehabilitacija nakon prijeloma kosti kod djece

Kod djece je oporavak od prijeloma kosti uglavnom brži zbog bržeg cijeljenja kosti i kraće imobilizacije. Prijelomi kosti kod djece najčešće se uspješno liječe imobilizacijom i rehabilitacijom, no poseban problem može predstavljati prijelom kosti nogu koji može poremetiti rast kosti i time uzrokovati asimetriju u dužini nogu. Kraća noga može s vremenom uzrokovati brojne posturalne promjene i asimetrično generiranje sile kroz tijelo. Asimetriju u dužini nogu iznimno je važno rano uočiti i procijeniti te izraditi individualne uloške s povišenjem za kraću nogu kako bi se osiguralo simetrično generiranje sile kroz tijelo i spriječile posturalne promjene i moguća bolna stanja.

Tjelesna aktivnost i vježbe

Postupak nakon prijeloma kosti

Kod nekih vrsta prijeloma kosti potreban je operacijski zahvat, a češće su potrebne samo imobilizacija (gips, longeta) i rehabilitacija. Imobilizacija se postavlja u području zahvaćene kosti i susjednih zglobova. Najčešće su posljedice imobilizacije poremećaji cirkulacije, hipotrofija mišića i ograničenost pokreta u zglobovima koji su bili imobilizirani. Zbog navedenih posljedica imobilizacije, potrebna je rehabilitacija.

Vježbe nakon prijeloma kosti

Vježba je planirana, strukturirana, repetitivna i svrsishodna radi održavanja i poboljšanja komponenti tjelesne kondicije. Postoji više vrsta vježbi, kao što su aerobne i anaerobne, vježbe za povećanje opsega pokreta, vježbe za povećanje statičke i dinamičke mišićne snage, za povećanje mišićne izdržljivosti, vježbe za poboljšanje balansa, propriocepcijske vježbe i dr.

Dogovorite pregled ili pošaljite upit