TENS

Poliklinika PEHAREC

Radno vrijeme poliklinike
PON – PET: 08:00 – 20:00
SUB – NED: Ne Radimo

Radno vrijeme ordinacije
PON – PET: 08:00 – 20:00
SUB – NED: Ne Radimo

TENS – TRANSKUTANA ELEKTRIČNA NERVNA STIMULACIJA

TRANSKUTANA ELEKTRIČNA NERVNA STIMULACIJA jedan je od oblika elektroterapije kojim postižemo ublažavanje bola u pacijenata s različitim akutnim i kroničnim neurološkim i mišićno-koštanim bolestima.

Stimulacijom živčanih vlakana tipa A blokira se C tip živčanih vlakana odgovornih za prenošenje boli na više razine živčanoga sustava. TENS ne uklanja uzroke bola već podiže prirodnu razinu analgetika u tijelu. TENS metoda nema popratnih pojava za razliku od lijekova protiv bolova.

Princip elektroanalgezije

Postavljanjem elektroda na mišić u području boli postiže se stimulacija mišića, a u tijelu se oslobađa endorfin, tvar slična morfiju. Endorfini služe ublažavanju bolova.

TENS je  metoda koja se zasniva na principu elektroanalgezije, a primjenjuje se u liječenju akutnog, ali i kroničnog bola elektrodama postavljenima na tijelo. Korištenje TENS metode može smanjiti uporabu lijekova.

Kako bi terapija polučila dobre rezultate preporučujemo prije korištenja TENS uređaja savjetovanje u našoj poliklinici.

Indikacije

  • ortopedske bolesti
  • reumatske bolesti
  • trauma
  • akutni i kronični bolovi.

Kontraindikacije

Kontraindikacija za primjenu TENS-a nema, no ipak terapiju ne preporučujemo pacijentima s pacemakerom i dekompeniziranom srčanom funkcijom.

Trajanje tretmana

Svaki je pacijent jedinstven slučaj pa je za ublažavanje bolova potrebno struju puštati između 20 i 30 minuta, dok pacijent ne osjeti olakšanje.

Dogovorite pregled ili pošaljite upit