Što je postura?

Posturu mnogi interpretiraju kao položaj tijela, no, ona zapravo predstavlja odnos između različitih anatomskih dijelova tijela te je dijelimo na statičku i dinamičku.

Poliklinika PEHAREC

Radno vrijeme poliklinike
PON – PET: 08:00 – 20:00
SUB – NED: Ne Radimo

Radno vrijeme ordinacije
PON – PET: 08:00 – 20:00
SUB – NED: Ne Radimo

Postura je danas poznati pojam

Postura je danas poznati pojam. Naime, ako upitate grupu ljudi što je to loša postura, možete očekivati da će se mnogi pogrbiti, a ako ih upitate što je to dobra postura, mnogi će se zasigurno uspraviti i zauzeti stav vojnika.

Loša je postura danas česti problem među svim dobnim skupinama, a jedan od glavnih uzroka loše posture je suvremeni način života, točnije, sjedilački način. To je način života koji uključuje mnogo vremena provedenog sjedeći i malo vremena posvećenog tjelesnim aktivnostima.

Nadalje, nesrazmjer u duljini donjih ekstremiteta, strukturalni deformiteti kralježnice poput skolioze ili kifoze, različita bolna stanja i drugi faktori također mogu uzrokovati lošu posturu.

Pregled posture

Pregled posture se sastoji od subjektivnog i objektivnog dijela. U subjektivnom dijelu se prikupljaju informacije pacijenta, stoga je važno da pacijent posjeduje prijašnje nalaze (primjer: nalaz i CD magnetne rezonance, nalaz ortopeda ili slično).

Nakon završenog subjektivnog dijela slijedi objektivni dio pregleda koji se sastoji od procjene funkcionalnog statusa pacijenta. Opservira se hod pacijenta te statička i dinamička postura pacijenta. Procjenjuje se opseg pokreta u zglobovima pomoću goniometra i snaga mišića pomoću manualnog mišićnog testa i dinamometra.

Nakon što se otkrije glavni uzrok smetnji vrše se specifični testovi.

Pregled stopala

Pregled stopala također se sastoji od subjektivnog i objektivnog dijela. Objektivni dio pregleda stopala sastoji se od opservacije statičke i dinamičke posture te opservacije hoda pacijenta.

Nakon opservacije hoda vrši se opservacija pritiska stopala o podlogu na podoskopu i ploči za mjerenje pritiska. Podoskop ima staklenu ploču ispod koje se nalazi se ogledalo koje omogućuje pogled od ispod stopala i procjenu kontakta stopala s podlogom. Pomoću ploče za mjerenje pritiska može se izmjeriti postoji li odstupanje pritiska na podlogu zbog patoloških promjena ili boli. Isto tako može se utvrditi područje najvećeg pritiska stopala na podlogu, zatim postoji li razlika u pritisku, raspodijeli sile i trajanja kontakta imeđu lijevog i desnog stopala.

Osim mjerenja pritisaka ovom metodom se može precizno mjeriti vrijeme trajanja kontakta kao i trajanje pojedinih faza kontakta.

Dogovorite pregled ili pošaljite upit