Terapije za bolno rame

Poliklinika PEHAREC

Radno vrijeme poliklinike
PON – PET: 08:00 – 20:00
SUB – NED: Ne Radimo

Radno vrijeme ordinacije
PON – PET: 08:00 – 20:00
SUB – NED: Ne Radimo

Liječenje bolnog ramena za brz povratak dnevnim aktivnostima

U Poliklinici Peharec plan rehabilitacije izrađuje se individualno na temelju procjene funkcionalnog statusa pacijenta. Za precizniju procjenu, nakon pregleda mogu se provoditi različita mjerenja, primjerice mjerenje izokinetičke snage mišića, izometrički testovi, biomehanička mjerenja i dr. Ova se mjerenja mogu provoditi za procjenu napretka pacijenta i za evaluaciju provedene rehabilitacije.

Liječenje bolnog ramena u Poliklinici Peharec provodi se pod vodstvom stručnih i iskusnih kineziterapeuta (kineziologa) i fizioterapeuta kako bi se osiguralo pravilno izvođenje vježbi i individualizirani pristup.

Bolno rame

Bolno rame uglavnom je vezano za upalu pojedinih tkiva ramena (tetive, burze, mišići) čija je česta posljedica pojava kalcifikata u ramenu (kalcificirajući tendinitis), kronične upale tetiva ramena.

Poseban problem predstavlja upala ramena koja se zbog intenzivne boli i ograničenosti pokreta ramena naziva „smrznuto rame“, što je razlog višemjesečne onesposobljenosti za rad, svakodnevne aktivnosti i sudjelovanje u rekreativnom i profesionalnom sportu. Oštećenje tetiva ramena nastaje kao posljedica sraza tetiva ramenog zgloba s drugim anatomskim strukturama ramenog zgloba.

Liječenje i dijagnoza bolnog ramena

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog pregleda, dijagnostičkog ultrazvuka ili magnetne rezonancije.

Liječi se fizikalnom terapijom i kineziterapijom, a rijetko operativno. U Poliklinici Peharec za liječenje bolnog ramena, kalcificirajućeg tendinitisa tetiva ramenog zgloba i „smrznutog ramena“ primjenjujemo terapiju fokusiranim udarnim valom, fizikalnu terapiju i kineziterapiju. Posebno uspješnom pokazala se terapija fokusiranim udarnim valom koja smanjuje upalu i bol, potiče neovaskularizaciju i proces regeneracije tkiva. Kineziterapija pomaže u povećanju opsega pokreta i elastičnosti tkiva te pri oporavaku mišićne snage i izdržljivosti mišića ramena. Po potrebi se uz terapiju fokusiranim udarnim valom primjenjuju i ostali modaliteti fizikalne terapije (laser, ultrazvuk, elektroterapija i dr.).

Simptomi kalcificirajućeg tendinitisa tetiva ramena i smrznutog ramena

Kalcificirajući tendinitis tetiva ramena

  • bol u području ramena (često i noću)
  • bol pri pokretu u ramenu
  • hipotrofija mišića

“Smrznuto rame”

  • bol u području ramena (često i noću)
  • velika ili potpuna ograničenost pokreta u ramenu
  • hipotrofija mišića

Kalcifikat u ramenu i smrznuto rame

Oštećenje tetiva u ramenu, kalcifikat u mekim tkivima ramena (kalcificirajući tendinitis) i „smrznuto rame“ često se pojavljuju u sportovima poput rukometa, odbojke, tenisa, vaterpola i sl., no javljaju se i kao posljedica nekih poslova koji predstavljaju opterećenja za tetive mišića ramena. Nepovoljan položaj nadlaktica u uredskim poslovima, nepovoljan položaj nadlaktica tijekom spavanja i obavljanje poslova koji iziskuju rad s nadlakticama u razini glave ili iznad glave mogu uzrokovati upalu ili oštećenje tetiva mišića ramenog zgloba.

Slabija prokrvljenost tetiva, slabost mišića u ramenom zglobu i sraz tetiva s drugim anatomskim strukturama ramenog zgloba mogu dovesti do oštećenja tetiva u ramenu i kronične upale uz stvaranje kalcifikata u ramenu (područje tetiva mišića supraspinatusa i duge glave bicepsa). Kalcificirajući tendinitis i „smrznuto rame“ prate bol u ramenu (često i noću), krepitacije, smanjen opseg pokreta i slabost mišića.

Dogovorite pregled ili pošaljite upit