Galvanizacija (galvanska struja)

Poliklinika PEHAREC

Radno vrijeme poliklinike
PON – PET: 08:00 – 20:00

Radno vrijeme ordinacije
PON, SRI, PET: 08:00 – 16:00
UTO, ČET: 12:00 – 20:00

Galvanizacija (galvanska struja)

Punovalna usmjerena pulsirajuća istosmjerna struja

Djelovanjem konstantne istosmjerne struje putem elektroda ublažavaju se bolovi, poboljšava cirkulacija, povećava provodljivost motoričkih živaca i mišića te se ubrzava njihova regeneracija.

Podražljivost i provodljivost živaca

Pomoću galvanskih struja povećavamo podražljivost i provodljivost živaca pod katodom, a isto smanjujemo pod anodom. Primjenom galvanskih struja dolazi do vazodilatacije (proširenje krvnih žila) što uzrokuje intenzivniji dotok krvi koji nazivamo hiperemija.

Osjetljivost na galvanske struje je individualna, a intenzitet je potrebno dozirati prema subjektivnom osjećaju pacijenta.

Izumitelj galvanskih struja talijanski je fizičar Luigi Galvani koji je prvi put 1889. godine opisao struju koja je po njemu i dobila naziv. Elektrode na uređaju propuštaju izmjeničnu struju samo u jednom smjeru (od katode prema anodi).

U današnje se vrijeme galvanska struja dobiva iz izmjenične struje frekvencije 50 Hz i napona 220 V, a poseban je uređaj transformira u punovalnu usmjerenu pulsirajuću istosmjernu struju. Nakon filtriranja ta struja postaje konstantna, a prenosi se dvjema elektrodama.

Indikacije

  • ortopedske bolesti
  • degenerativne i upalne reumatske bolesti,
  • oštećenja živaca
  • izvanzglobni reumatizam.

Kontraindikacije

  • zloćudne bolesti
  • krvarenje ili sklonost krvarenju
  • dekompenizirano stanje srca
  • akutne upale, tuberkuloza kosti, zglobova i drugih organa
  • metal u tkivu (nakon ranjavanja, endoproteze, osteosintetski materijal)
  • bolesti koje uvjetuju razvoj kaheksije (posljedica progresivnog gubitka mase skeletnih mišića i smanjenja opsega masnoga tkiva).

Trajanje tretmana

Vrijeme trajanja tretmana ovisi o bolnom stanju, najčešće varira između 20 i 30 minuta.

Dogovorite pregled ili pošaljite upit

Što je postura?

Posturu mnogi interpretiraju kao položaj tijela, no, ona zapravo predstavlja odnos između različitih anatomskih dijelova tijela te je dijelimo na statičku i dinamičku.

Pregled stopala

Pregled stopala također se sastoji od subjektivnog i objektivnog dijela. Objektivni dio pregleda stopala sastoji se od opservacije statičke i dinamičke posture te opservacije hoda pacijenta.

Nakon opservacije hoda vrši se opservacija pritiska stopala o podlogu na podoskopu i ploči za mjerenje pritiska. Podoskop ima staklenu ploču ispod koje se nalazi se ogledalo koje omogućuje pogled od ispod stopala i procjenu kontakta stopala s podlogom. Pomoću ploče za mjerenje pritiska može se izmjeriti postoji li odstupanje pritiska na podlogu zbog patoloških promjena ili boli. Isto tako može se utvrditi područje najvećeg pritiska stopala na podlogu, zatim postoji li razlika u pritisku, raspodijeli sile i trajanja kontakta imeđu lijevog i desnog stopala.

Osim mjerenja pritisaka ovom metodom se može precizno mjeriti vrijeme trajanja kontakta kao i trajanje pojedinih faza kontakta.

Dogovorite pregled ili pošaljite upit

Molimo sve naše pacijente da pri dolasku u Polikliniku Peharec ponesu svoju masku, jer ih u protivnom nažalost nećemo moći primiti u polikliniku.
+