Dry needling

Poliklinika PEHAREC

Radno vrijeme poliklinike
PON – PET: 08:00 – 20:00
SUB – NED: Ne Radimo

Radno vrijeme ordinacije
PON – PET: 08:00 – 20:00
SUB – NED: Ne Radimo

Dry needling

Dry needling je tehnika koja se koristi za liječenje miofascijalne boli i smanjenje napetosti mišića

Dry needling je tehnika koja se koristi za liječenje miofascijalne boli i smanjenje napetosti mišića, a izvodi ga licencirani fizioterapeut. Koristi se vrlo tanka iglica koja se inserira u mišić, točnije miofascijalni trigger point ili u vezivno tkivo u svrhu smanjenja boli. Dry needling terapija omogućava smanjenje upale i boli, regeneraciju tkiva, smanjenje napetosti mišića i vezivnog tkiva, povećanje fleksibilnosti mišića i povećanje opsega pokreta u zglobovima.

Miofascijalni trigger point

Miofascijalni trigger point je mjesto povećane iritabilnosti mišića koje se nalazi u pojedinim mišićnim snopovima te izaziva lokalnu ili prenesenu bol.

Postoje dvije vrste miofascijalnog trigger point-a, aktivni i latentni, koji se razlikuju u stupnju iritabilnosti. Aktivni trigger point proizvodi bol spontano, za razliku od latentnog koji proizvodi bol samo kad se podraži digitopresurom.

Lokalni twitch response

Dry needling se primjenjuje površinski i dubinski ovisno o lokalizaciji mišića i miofascijalnog trigger point-a. Kad se igla inserira u sami miofascijalni trigger point događa se lokalni twitch response ili lokalni odgovor mišića kotroliran od strane središnjeg živčanog sustava, čime se inaktivira miofascijalni trigger point. Takav odgovor mišića je spinalni refleks koji se događa bez voljne kontrakcije mišića. Postizanje twitch respons-a utječe na smanjenje lokalne boli, prenesene boli i upale te na relaksaciju mišićnog snopa u kojemu se nalazi miofascijalni trigger point. Postizanjem relaksacije napetog i bolnog mišićnog snopa u kojemu se nalazi miofascijalni trigger point omogućuje se povećanje opsega pokreta te se uspostavlja normalna lokalna cirkulacija.

Primjena

Dry needling je moguće implementirati u fizioterapijski plan ako postoji miofascijalni trigger point, povećana napetost mišićnih vlakana mišića koji se tretira, funkcionalno ograničenje i/ili ograničenje opsega pokreta uzrokovano napetošću mišićnih snopova ili drugih mekih tkiva poput, primjerice,  ožiljnog tkiva. Dry needling se može primjeniti u liječenju križobolje, radikulopatije, disfunkcije zglobova, tendinitisa, tenzijskih glavobolja, trzajnih ozljeda vrata i mnogih drugih patologija.

Prije provođenja dry needling-a korisnik će dobiti sve važne informacije vezane uz samu tehniku.

Kontraindikacije

Djeca mlađa od 12 godina, izražen strah od iglica, kognitivne poteškoće i nemogućnost adekvatnog informiranja, lokalno oštećenje kože u terapijskoj zoni, infekcije, limfedem, alergija na neki od metala od kojih je sastavljena iglica, osobe koje primaju antikoagulacijsku terapiju.

Dogovorite pregled ili pošaljite upit