Članci

Elektromiografija

EMG

Površinska elektromiografija sve se više primjenjuje u suvremenoj rehabilitaciji. Daje informacije o električnim promjenama u mišiću prilikom mišićne aktivnosti. Postavljanjem elektroda na mišiće može se mjeriti zamorljivost mišića, aktivacija i relaksacija. Moguće je praćenje mioelektričnih zbivanja tijekom rehabilitacije. Bilježi se aktivnost atrofičnih, oslabljenih mišića, a zatim se mjerenja ponavljaju tijekom rehabilitacije. Vraćanja zamorljivosti i aktivacije na normalne vrijednosti znak je oporavka mišića. To je jedan od važnih parametara za određivanje pravovremenog uključivanja u puna opterećenja odnosno sportske aktivnosti. Pored dominantne primjene u rehabilitaciji PEMG se još koristi u ortopediji, neurofiziologiji, kineziologiji i sportskoj medicini.
Kao što ime govori pri površinskoj elektromiografiji elektode se postavljaju na površinu kože što je potpuno bezbolno, za razliku od naizgled agresivnih igličnih elektroda  koje se uglavnom koriste se za neurološka ispitivanja finijih tj. dublje lociranih mišićnih grupa koje nije moguće dohvatiti elektrodama koje se postavljaju površinski.

  • IMG_1619
  • EMG
  • CIMG3149
  • IMG_0141
  • DSC01868
  • CIMG2309
Sve biomehaničke analize koje vršimo u poliklinici podržane su telemetrijskim, 16-kanalnim (prati se 16 mišićnih jedinica istovremeno) uređajem  proizvođača BTS. Naravno, vršimo i obradu svih dobivenih rezultata.
Odnedavno, zahvaljujići već pomenutoj dobroj suradnji s proizvođačem BTS, u posjedu smo FreeEMG-a, potpuno bežičnog elektromiografskog uređaja, također 16-kanalnog !.
Uređaj je razvijen zahvaljujući strelovitom razvoju modernih, bežičnih tehnologija kao i težnji da se olakša priprema ispitanika i smanji količina opreme koja može utjecati na prirodnost ispitivanog pokreta

Tvrtke / partneri

BTS Bioengineering: true technology for true life Movement technology 3D Traction tables Devices for medical, physiotherapy, rehabilitation, and aesthetic medicine Biomedical technologies Footwear Techniques Electronic equipments for physiotherapy and rehabilitation A Circle - Rehabilitation instruments Biodex - isokinetic testing and rehabilitation device